Dámská zdravotnická obuv – 12 kroků k výběru bezpečné, zdravé a funkční obuvi

Dámská zdravotnická obuv – 12 kroků k výběru bezpečné, zdravé a funkční obuvi
Kdyby na trhu byla jen ideální a zdravá obuv, výběr by hned byl snadný. Jenže realita je úplně jiná. Dámská zdravotnická obuv je jedním z nejoblíbenějších druhů nejen pracovní obuvi. Proč? Je pohodlná, bezpečná a funkční. Jak by ale taková bota měla vypadat a co by měla splňovat?

Dámská zdravotnická obuv by jednoznačně měla mít…

Jako ženy často soudíme pohledem. Volíme si podle toho, co se nám líbí. Pakliže ale chceme zvolit zdravotnickou obuv, nejspíš ji využijeme při práci, nejčastěji ve zdravotnictví. Není rozhodující, jakou profesi přesně děláte. Vaše nohy musí být jako v bavlnce – mít oporou, neomezený pohyb a ochranu. Na botě totiž záleží víc, než myslíme. Kolik kroků za směnu ujdete? Počítala jste si to někdy?

Proč je obuv vlastně tak důležitá? Vždyť kdysi lidé chodili bosky

To je pravda, ale právě chození naboso mělo jisté výhody. Chodidlo se totiž neustále dostávalo do kontaktu s nerovným povrchem a stimulovalo se. V profesi to je ale téměř nemožné. Zaprvé jsou například nemocniční chodby příliš rovné a zadruhé potřebujeme pro nohy vytvořit ochranný štít. Noze se ale ve stísněné botě s nevhodně zvoleným tvarem, materiálem a sklonem paty příliš dobře nepovede. 

 

Špatná volba obuvi pak může mít na vině, že po směně máte pocit těžkých nohou, bolí vás kyčle a klouby. Přitom existuje způsob, jak se tomu vyhnout. Dát si na jejím výběru záležet. Jak by teda ona ideální zdravotní obuv měla vypadat a co by měla splňovat?

Na ergonomii záleží

Ergonomicky navržená zdravotní obuv by měla splňovat několik kritérií. Musí být především pohodlná, poskytovat správnou podporu nohy a pomáhat předcházet potenciálním  problémům. Asi takto by měla ve zkratce vypadat ideální pracovní obuv napříč všemi profesemi. Pro podrobnější představu by ale měla splňovat těchto 12 konkrétních bodů:

 

1. Podepírá příčnou a podélnou klenbu nožní, čímž brání vzniku plochonoží.

2. Má protiskluzovou podrážku, takže chrání proti nechtěnému sklouznutí na hladkém povrchu.

3. Tlumí otřesy a pohlcuje je, protože dopad nohy na tvrdou podložku způsobuje zatížení chodidla, kolenních a kyčelních kloubů i páteře.

4. Je co nejlehčí. Celodenní nošení těžké obuvi by zbytečně přetěžovalo svaly a šlachy, zpomalovalo chůzi a snižovalo celkový komfort. 

5. Prodyšný materiál nejlépe přírodního typu umožňuje noze dýchat. Díky tomu ji chrání nejen před pocením, ale i tvorbou plísní.

6. Má pevnou podešev, které zároveň odolává mechanickému zatížení a chrání nohu při nášlapu na třeba na ostré předměty. Zároveň je ale dostatečně ohebná

7. Vyšší podrážka s mírným klínkem je výhodná, protože zlepšuje prokrvení nohou. Jako ideální výšku můžeme stanovit maximálně 4 cm. Vyšší podrážka znamená zbytečné zatížení nohy nemluvě o možnosti zvrtnutí kotníku při nepozorném nášlapu.

8. Správná velikost je neméně důležitá. Prsty musí mít volný pohyb i při došlapu, kdy se natáhnou. U špičky i paty máte nadměrek o několika milimetrech. 

9. Dostatečně prostorná špička kulatého tvaru. Úzká špička prsty deformuje a brání ve správném rozložení váhy při stoji a chůzi. Ke zdravotní obuvi se samozřejmě řadí i otevřená verze typu pantofle. Záleží ale na podmínkách, do kterých ji chcete využít.

10. Pásek na regulaci šířky je výhodou. Ať už se jedná o dámské zdravotní sandály nebo boty s uzavřenou špičkou a páskem přes patu. Vy si je díky pásku přizpůsobíte na míru svému tvaru chodidla. Ne každý má totiž stejně vysoký nárt nebo stejně širokou patu.

11. Certifikát k obuvi není jen nadbytečný kus papíru. Naopak takový certifikát zavazuje konkrétní výrobek ke splnění požadavků pro danou kategorii bot.

12. Cena rozhodně není rozhodující. I kvalitní boty mohou stát pár stovek. Nepostačí ale žabky z tržnice. 

Dámská zdravotnická obuv není jen do práce

Pokud hledáte pohodlné pantofle na ven nebo jako domácí obuv, pak je dámská zdravotnická obuv výbornou volbou. Není výhradně určena jen pro práci ve zdravotnictví. Zejména, když nemáte předepsanou obuv ortopedickou, která už řeší korekci konkrétního problému, má zdravotnická obuv profylaktickou funkci. Co to znamená? Pomáhá udržovat správný tvar chodidla, chrání ho před všemi druhy zranění nebo pomáhá předcházet vznikajícím zdravotním problémům, jako jsou deformity chodidla, kloubů a pohybového aparátu. 



 
Odeslat článek známému   Vytisknout