Oblečení pro zdravotní sestry: jak by mělo vypadat a jak se liší napříč pracovišti

Oblečení pro zdravotní sestry: jak by mělo vypadat a jak se liší napříč pracovišti

Práce zdravotní sestry se liší pracoviště od pracoviště. V nemocnici se dostává do kontaktu s akutními pacienty. Takto rizikovému prostředí musí vyhovět i pracovní oblečení. Naopak na ambulancích je práce volnější a méně riziková. Na oblečení pro zdravotní sestry se takové nároky nekladou. V článku si probereme každý kus oblečení pro sestry. Zjistíte, jak by měl vypadat a co musí ideálně splňovat. 

 

Na nemocniční oblečení pro zdravotní sestry jsou větší požadavky

Každý kus oblečení pro zdravotní sestry má svůj význam. Nejen estetický, etický, ale především funkční. Práce v nemocnici je dost náročná. Jako zdravotník se dostáváte do úzkého kontaktu s pacientem. A prostředí nemocných je plné virů,  bakterií a biologického materiálu. 

 

Oblečení sester má především svou ochrannou funkci. Chrání nejen proti tomu, abyste se jako pečující nakazila. Musí na něm jít vidět stopy nežádoucího potřísnění. Taková látka je nejlépe pevná a dostatečně silná, aby tvořila alespoň minimální bariéru. 

 

S tím se pojí i požadavek na snadnou údržbu. Jedině praním na vysoké teploty všechny bakterie a viry zničíte. Významným požadavkem je mimo jiné odolnost, kterou materiál musí nutně splňovat. Časté praní, žehlení a mandlování jej nesmí poškodit a zůstat by měl i stálobarevný. 

Jak by tedy oděv pro zdravotní sestry měl po materiálové stránce vypadat, aby tyto standardy splňoval? 

 

Savý, měkký, stálobarevný, nemačkavý, ve volném střihu, který ale nepřipomíná „pytel“. Nejlepší je léty ověřená bavlna, která brání nadměrnému pocení. Její nevýhodou může být větší mačkavost. Naproti tomu bavlna s příměsí polyesteru tuto nevýhodu eliminuje. Zaměřit se je také důležité na to, aby látka nebyla průhledná a naopak byla vysrážená ještě před šitím. 

Z čeho se mundúr pro zdravotní sestry skládá?

Nejčastěji z haleny (tuniky) a kalhot. Některé nemocnice si stále nechávají šít i sesterské šaty. Z praktického hlediska ale vychází nejlépe ta první varianta. V chladných měsících se jako přehoz nabízí i využití zdravotnického pláště. Některá pracoviště mají pro své zaměstnance praktičtější mikiny. 

 

zdravotní sestra v nemocničním oblečení

Střih sesterské haleny je častým dilematem 

Nejen kvůli vizuálnímu dojmu, ale i praktické stránce, je rozhodující střih zdravotnické haleny. Zvolit rozepínací, polorozepínací nebo klasické véčkové operační haleny? Rozepínací haleny jsou nejlepší na ambulanci, polorozepínací haleny zase například k odlišení postavení na pracovišti (pro staniční sestru) a nakonec je tu véčkový střih. Ten je praktický pro všechny zdravotníky z lůžkových oddělení. Hladký povrch bez knoflíků dodává větší pohodlí i jistotu, že někde při práci nezavadíte. 

 

Většina nemocnic a zdravotnických zařízení volí střih jednotný. Liší se pak pouze v barvách. Sanitáři mají například žlutou, sestry modrou a lékaři bílou. Svá specifika mají zdravotnické oděvy na intenzivních pracovištích. Ty se pak dělí barevně napříč odděleními. A nakonec jsou tu i zdravotnické haleny s potiskem, které jsou skvělé pro dětská oddělení. 

 

Tip: Potřebujete o halenách a tunikách pro zdravotníky více informací? Psali jsme o nich samostatný článek

Haleny bychom měli. A co další kusy oblečení pro zdravotní sestry?

Pojďme se nyní podívat na sesterské kalhoty. Jak by měly vypadat a co by měly splňovat? K úspěchu při výběru zdravotnických kalhot do nemocnice vám pomůže těchto pět kroků. 

 

  1. Materiál. Vyberte si kalhoty vyrobené z odolného a snadno udržovatelného materiálu, jako je směs bavlny a polyesteru. Takový materiál je pohodlný, nemačkavý a odolný vůči skvrnám a opotřebení. Lze jej prát také prát na vysoké teploty. 
  2. Střih a pohodlí. Jako zdravotní sestra potřebujete pohodlný střih, který vám umožní volně se pohybovat. Doporučujeme střih ve stylu „relaxed fit“ nebo „straight leg“, který je pohodlný a nikde se nezarývá. 
  3. Barva. Většina zdravotnických zařízení má určitá pravidla, jaké barvy pracovního oblečení smíte využít. U kalhot většinou vede sterilní bílá. Na dětském oddělení je možná výjimka. Podobně je tomu na operačních sálech, kde boduje oblíbená zelená. 
  4. Praktické detaily. Elastický pás nebo tkanička na utažení jsou neocenitelnými pomocníky. Předejdete tak nepohodlí či případnému padání kalhot.
  5. Hygienické hledisko. Úzce souvisí s materiálem. Musí být snadno pratelný a odolný vůči skvrnám.

A co zdravotnická obuv? Ta je neméně důležitá

Obuv pro zdravotníky musí být v souladu s bezpečnostními předpisy. Nejvhodnější je zpracování z kůže nebo speciálních syntetických materiálů (EVA). Tyto materiály jsou prodyšné, odolné, lehké, měkké a omyvatelné. Důležitá je protiskluzová podrážka a výhodou je kromě pásku na patě i uzavřená špička. 

Zdravotní sestry v ambulanci mají více možností na výběr

Ambulance nejsou akutní lůžka. Pokud jako zdravotní sestra pracujete u praktického nebo odborného lékaře, volte si podle pohodlí. Oblíbené jsou materiály obsahující spandex. Oblečení totiž nemusíte prát na tak vysoké teploty. Pruží a krásně tvarují postavu. 

 

K výběru máte nejen volné střihy, ale také obrovskou variaci barev a motivů. Zejména na pediatrii oceníte veselé barvy i na kalhotách, kraťasech nebo sesterských teplákách. Zdravotnické haleny s potiskem jsou však univerzální. Díky skvělým vlastnostem jsou odolné, stálobarevné a vydrží i náročnou údržbu, což ocení i sestřičky na dětském oddělení. 

Zdravotní sestra v zdravotnické haleně s potiskem

Bez kterých doplňků se jako zdravotní sestra neobejdete?

Mimo dvou praktických, hlubokých a pevně šitých kapes po stranách haleny se neobejdete ani bez malých pomocníků. Například hodinky pro zdravotníky využijete nejen u měření tepu. Tím, že je lze zavěsit pomocí špendlíku přímo na halenu, je uchováváte prakticky na očích a zároveň ve sterilitě. 

 
Odeslat článek známému   Vytisknout