Vybíráme obuv pro zdravotní sestry i bratry: 12+ rad, které vás zbaví nepohodlí a bolavých nohou

Vybíráme obuv pro zdravotní sestry i bratry: 12+ rad, které vás zbaví nepohodlí a bolavých nohou

Tipnete si, kolik kilometrů ujde člověk za svůj život? Zhruba 110 000. To je jeden z důkazů, že chodidla dostávají pořádně zabrat. A jako zdravotní sestra to zajisté znáte. Bolesti kloubů, zad, únava po dlouhé směně a stání nejsou neobvyklé. Předejít mnoha potížím jde přitom snadno – výběrem vhodné obuvi. Pro zdravotní sestry to platí dvojnásob. Protože když nebude v kondici vy, těžko tak pomůžete pacientům.

Designové krásky ponechte výstavám

Zopakujme si anatomii chididla. Chodidlo má 26 kostí, 19 svalů, 33 kloubů, 10 šlach a více než 100 vazů. Už to napovídá, že jde o složitou část těla. Jím poznáváme okolí, ladíme pohyb, reagujeme na změny okolí, udržujeme tělo v prostoru a vyrovnáváme síly.

 

A pak tu jsou deformace chodidla. Jako zdravotní sestra (bratr) o nich víte více než dost. Hallux valgus, kladívkové prsty, otoky nohou. Ne, vážně to nestojí za ty designové krásky s úzkými špičkami a klínkem! Věděli jste, že ženy mají potíže s chodidly 4× častěji než muži?

 

Pojďme se tedy přesunout od vzhledu ke komfortu a funkčnosti. To u výběru obuvi pro zdravotníka potřebujete ze všeho nejvíce. Už jste si někdy spočetla, jak dlouho stojíte na nohou? Není to jen jedna 12hodinová směna. Ani jen 150 hodin měsíčně. Spočtěte si to na léta. Chvilka to není. A vaše nohy to nevydrží!

Ortopedická obuv pro zdravotní sestry. Sázka na jistotu?

Máte zdravotní problémy s nohama, jako je plochonoží, vbočený palec, patní ostruhy, syndrom kloubové nohy a podobně? Nejlepší variantou je zvolit ortopedicky tvarovanou obuv, která odlehčí namáhanými místům, eliminuje predilekce a zpomalí progresi těchto vrozených i získaných vad nohou.

 

Jestli patříte ke šťastlivcům bez obtíží, pro profylaktický účinek je výborná zdravotní obuv. Zajišťuje maximální oporu nohou a zároveň brání před vznikem deformací. 

 

Náš tip: Ortopedickou obuv vybírejte vždy na doporučení ortopéda nebo podiatra.

Nejsou to jen chodidla, ale i kolena, kyčle a záda

Máte bolesti v lumbální krajině? 

Pravděpodobně za tím stojí vaše boty. A to zejména, když si volíte ty s vyšším podpatkem a těsnou špičkou, kde není dostatek prostoru k rozložení chodidla. Co se v takovém případě děje? Chodidla ztrácí svou vzácnou schopnost, nedokáží rozpoznat potřebnou sílu tlaku na podložku a vyrovnávání těla se kompenzuje zapojením nesprávnych svalů. To se promítá na bolesti kolen, kyčlí, kotníků i hlavy. Zdravá obuv naopak může předcházet vzniku artritidy. 

Boty pro zdravotní sestry jako osobní ochranný pracovní prostředek

Nejen oblečení pro zdravotní sestry, ale i obuv patří k osobním ochranným pracovním prostředkům. Pracujete-li v nemocnici, o to více. Chrání vás před kontaminací různými exkrementy a působí jako štít před choroboplodnými zárodky.

 

Boty pro zdravotní sestřičky jsou ideálně omyvatelné, protože nikdy nevíte, co vám na nich přistane. Protiskluzová podrážka je nezbytná. Čerstvě vytřené segmenty chodby, pokojů nebo ordinací jsou běžné. A občas se stane, že si označení uklízeček nevšimnete. Řešit pracovní úraz není nic s medem. Protože první, co bude váš zaměstnavatel řešit, je vaše obuv. 

 

Jak by tedy měl takový ochranný pracovní prostředek vypadat? Kromě protiskluzové podrážky musí boty pro zdravotní sestry být:

  • přizpůsobivé tvaru nohy,

  • ideálně z přírodních materiálů,

  • s kulatou a uzavřenou špičkou,

  • prodyšné,

  • z měkkého a pružného materiálu,

  • bez podpatku nebo klínku,

  • s páskem přes patu,

  • omyvatelné,

  • s neklouzavou a anatomicky tvarovanou stélkou, 

  • certifikované dle normy EN ISO 20347 a CE.

Konkrétní modely a zpracování zdravotní obuvi

Kroksy

Tzv. kroksy jsou z materiálu EVA, který je antibakteriální a má dlouhou životnost. Navíc je plně recyklovatelný a netoxický. Příkladem jsou například zdravotní boty Schu'zz For Care. Úžasné na nich je, že nezanechávají šmouhy na podlaze a jde je tepelně tvarovat podle vaší nohy. Stačí je zahřát teplým vzduchem po dobu jedné minuty a padnou jako ulité. Vyměkčená stélka zajistí, že budou vaše nohy jako na obláčku. Praktický pásek přes patu se zase o to, že nevyklouznou. Uzavřená špička je výhodou. Prsty si ochráníte při nárazu, při spadnutí předmětu nebo před přejetím nemocničním lůžkem.

bílé zdravotnické boty se zelenou ortopedickou vložkou

Kožené sandály s plnou špičkou 

Kůže je přírodní materiál, díky kterému vaše nohy mohou dýchat. Kožené sandály s plnou špičkou najdete v kombinaci s odpruženou podrážkou a polstrovanou stélkou. Nebo v příjemném korkovém provedení s jemnou kůží na povrchu. 

Kožené sandály bez plné špičky

Jsou lehké a pohodlné. Přírodní kombinace kůže a korku báječně pasuje dohromady. Prsty máte volné a chodidlo dýchá. Zdravotní sandály se hodí spíše do méně náročných podmínek, například ambulancí. 

kožené sandály bez plné špičky

Baleríny

Jen zdaleka připomínají ty úzké a stísněné botičky – střevíčky vašich dětských let. Aby v nich mohlo chodidlo pracovat, mají širokou a kulatou špičku. Svůj název baleríny si zasluhují kvůli většímu výstřihu v oblasti nártu. Slušivá obuv pro zdravotní sestry.

Bílá je jen přežitek?

Ano. Bílá se v posledních letech z nemocničního prostředí dostává pryč a nahrazují ji barvy. Střídmá kombinace je žádoucí. Protože zdravotní sestra s růžovými nebo zlatými sandály by zkrátka nevypadala profesionálně. Tak jak můžete svůj dress code trochu osladit? Přidejte jemné zelenkavé odstíny, případně modré. A pokud pracujete na dětském oddělení nebo ambulanci, hravé obrázky na zdravotní obuvi jsou jen další pro. 

Odeslat článek známému   Vytisknout