Vybíráme otevřenou pracovní obuv nejen pro zdravotníky. Těchto 9 parametrů nesmí postrádat

Vybíráme otevřenou pracovní obuv nejen pro zdravotníky. Těchto 9 parametrů nesmí postrádat

Jako zdravotníci pečujete o druhé. Na nohou přitom trávíte spoustu času, který se na vás podepisuje bolestí, těžkostí nebo tvorbou křečových žil. A tak je na místě své nohy a chodidla nepřehlížet. Pečujte o sebe a své nohy. Vyplatí se to minimálně tím, že budete po své práci méně unavení a bolaví. Ať už si vyberete pracovní obuv v podobě nazouváků, pantoflí nebo sandálů, musí splňovat určité parametry. Jaké? Všechno potřebné jsme pro vás shrnuli do tohoto ultimátního průvodce.

 

Pantofle, nazouváky nebo sandály. Co si vybrat?

Jako první si pojďme říct, jaký je mezi nimi rozdíl. Pantofle jsou synonymem pro papuče. Tato domácí obuv má otevřenou nebo uzavřenou špičku a většinou nemá podpatek. Nazouváky jsou vlastně pantofle, které mají přezky. A jejich výhodou je snadná regulace šířky pásků pomocí přezek, které si uzpůsobíte podle velikosti a tvaru vašeho chodidla. A pokud se pásek nachází i v oblasti paty, jde o přezkové sandály. Teď tedy víte, jak každá z těchto možností vypadá. 

Který typ otevřené pracovní obuvi pro vás ale bude nejlepší?

Závisí na tom, v jak náročném prostředí pracujete. Pokud jste například zdravotní sestrou u pediatra nebo pracujete jako kosmetička, nároky na pracovní obuv nejsou tak vysoké. Obuv si můžete volit svobodně na základě vaší představy a toho, co je vám příjemnější. Pantofle a nazouváky jsou komfortní díky použitým přírodním materiálům – kůži a korku. Poskytují výborné vlastnosti, jako je prodyšnost, pružnost, odolnost vůči zápachu nebo dlouhou životnost.

Clogsy jsou kompromisem mezi nazouváky a sandály 

Na odděleních u akutních lůžek nebo na pohotovosti je důležitá rychlost. Abyste předešli sklouznutí obuvi z nohy, pádům a byly lépe obratné, doporučujeme zdravotnické sandály. Kompromisem mezi sandály a pantoflemi jsou oblíbené clogsy. Jestli si pásek na patu dáte, nebo ne, to už je na vás. 

 

Například pantofle Schu'zz jsou z antibakteriálního materiálu EVA. Jeho výhodou je nejen snadná omyvatelnost, ale i tepelná tvarovatelnost. Taková pracovní obuv se vaší noze krásně přizpůsobí. Pro zvýšení komfortu navíc poslouží masážní stélka. Clogsy jsou také vhodné do vlhkého prostředí. Jestli například pracujete jako fyzioterapeut v lázních, je voděodolnost výhodou navíc.

 

pracovní obuv clogsy nebo kroksy shu'zz

Parametry, které by profesionální pracovní obuvi neměly chybět 

  1. Pohodlí – profesionální pracovní pantofle by měly nabídnout nejen základní pohodlí. Rozhodně nikde nesmí dřít a tlačit. Měkké a ergonomické polstrování zajistí, že se v nich budete cítit příjemně i po několika hodinách stání nebo chůze.
  2. Ochranná funkce – správně zvolená pracovní obuv se postará o vaše bezpečí na pracovišti. Pracovní pantofle chrání před nárazy, pády nebo úrazy nohou. Zesílené oblasti kolem prstů a paty oceníte, když během práce manipulujete s těžkými předměty. 
  3. Polstrování – důkladné polstrování absorbuje nárazy a tlaky, které na vaše nohy působí během chůze i dlouhého stání. Měkké polstrování u nazouváků najdete na místech, které jsou nejvíce namáhané. Anatomicky tvarovaná obuv pak působí proti celkovému nepohodlí.
  4. Anatomické tvarování – vaše nohy se nemusí přizpůsobit obuvi. Fungovat to musí naopak. Pantofle inspirované lidskou anatomií podporují přirozený tvar chodidla a zvyšují pohodlí. Takové tvarování prospívá nožní klenbě, ale také snižuje riziko bolesti zad a kloubů.
  5. Protiskluzová a antistatická podrážka – bezpečnost na kluzkých površích je nezbytná. Protiskluzové podrážky zajišťují stabilitu při chůzi na různých typech povrchů a minimalizují riziko úrazů způsobených pádem. S antistatickou ochranou přecházíte kontaktu s výboji statické elektřiny.
  6. Vyměnitelná stélka – vyjmout stélku, vyprat ji, případně vyměnit za jinou, je bonusem navíc. Toto praktická vlastnost umožňuje jednoduchou údržbu a hygienu pracovní obuvi. 
  7. Odolnost vůči vodě a nečistotám – pracovní nazouváky a pantofle, které jsou odolné vůči vodě a nečistotám, se dají perfektně očistit za každých podmínek. Z hlediska údržby zajisté oceníte i jejich pratelnost. Snadná údržba a zachování čistoty pracovní obuvi je potřebnou vlastností nejen ve zdravotnictví.
  8. Prodyšnost – pracovní obuv zároveň musí vašim nohám poskytovat příjemné prostředí, které eliminuje tvorbu plísní. Prodyšný či antibakteriální materiál s větrací mřížkou zajistí, že se v nich nebudete potit. 
  9. Nastavitelnost – regulací pásků na pantoflích dosáhnete lepšího přizpůsobení obuvi na základě tvaru vašeho chodidla.

 

Profesionální pracovní obuv nemusí být jen nudná bílá
 

Přestože pohodlí je nezbytným prvkem pracovní obuvi pro zdravotníky a další profesní skupiny, moderní doba nám přináší ještě další možnosti. Ať už si vyberete pantofle, nazouváky, nebo sandály, nemusíte se omezovat jednotvárnou bílou barvou a sterilním designem. Svůj unikátní image si vytvoříte z variací designu, barev a materiálů. Od elegantních kožených modelů až po moderní a sportovní provedení s potiskem různých motivů.

Odeslat článek známému   Vytisknout