Sesterské haleny – jak si vybrat tu nejlepší, abyste se cítila příjemně?

Sesterské haleny – jak si vybrat tu nejlepší, abyste se cítila příjemně?
Od dob Florence Nightingale jsme se posunuli kupředu. I od dob modrých šatů a bílých čepečků. Zdravotnických mundúrů na trhu už není jen poskrovnu. A když si můžete vybírat, udělejte to! Teď se podíváme na sesterské haleny a rozebereme je až do nitky. Jak si vybrat pohodlí? Určí jej střih i materiál. Která pro vás bude ta pravá?

Látka – základ pohodlí a funkčnosti

  • 100% bavlna. Přírodní, savá, prodyšná. Sázka na jistotu. Hůře se ale žehlí a rychle se mačká.
  • 100% polyester. A z této oblasti vede mikrovlákno. Syntetická tkanina, která je hypoalergenní, snadno se udržuje, nežmolkuje se, rychle schne a je stálobarevná. Odolává dokonce bělidlu a dá se vyprat na 90 °C.
  • Mikrovlákno s elastanem. Komfort na druhou. S příměsí elastanu jsou zdravotnické haleny ještě pohodlnější. Jemně pruží. Nevýhodou je ale nízká teplota praní – jen 30 °C.
  • Bavlna polyester. V různém poměru. Taková halena pro zdravotní sestry má výhody bavlny a polyesteru současně. Pratelná na 60 °C, méně se mačká a lépe žehlí.

 

Na barvy sesterské haleny můžete jít psychologicky

Jak v nemocničním prostředí působit na pacienty a ostatní zdravotní personál pozitivně? Často si o tom rozhodovat samy nemůžete. Protože mnoho zařízení má k daným zdravotnickým profesím určitou barvu přiřazenou.

 

K nejoblíbenějším barvám se však řadí bílá. Je sterilní, čistá. Většinou se kombinuje s modrou, která prohlubuje důvěryhodnost a uvolňuje nervozitu. Nebo modrozelenou. Odstíny zelené povzbuzují, ovlivňují srdce, plíce a vyrovnávají krevní tlak. Růžová nebo lososová zlepšuje náladu, působí duševní klid a vlévá pozitivní energii.

 

V nemocnicích právě podle přidělených barev a jejich kombinací poznáte, zda jde o zdravotní sestru, ošetřovatelku, sanitářku. Barevné odlišení mají i staniční sestry. Výběr oblečení a střihů se často liší i v rámci jednotlivých oddělení. Moderní, vkusné a zábavné jsou zdravotnické haleny s potiskem. Perfektní nejen na dětské oddělení.

barevná sesterská halena s potiskem koaly

Proč se je bílá sázkou na jistotu nejen u lékařů?

Nemocniční prostředí je plné nástrah. Množírna bakterií a virů na jedné straně, sterilní prostředí na straně druhé. Aby šlo případné nečistoty a kontaminaci oděvu vidět hned, má v tom výhodu právě bílá barva. Není to podstatné jen pro zdravotnický personál, ale také pro pacienty, se kterými přicházíte do kontaktu.

 

Proč je to na operačním sále jinak?

Bílá je sice hit, ale na světlém a osvětleném operačním sále zkrátka namáhá oči chirurgů. Upozorňovat na sebe během několika hodinové operace a táhnout oči jinam, není nic příjemného. Další důvod, proč postupně trend bílé barvy sami chirurgové opustili, je negativní psychologický efekt krve na bílé.

 

Přišli na to, že zelená a modrá, jsou barvy, na kterých jdou nečistoty vidět dobře, ale zároveň nepůsobí na psychiku tak špatně jako barva bílá. A výhoda navíc? I po několika vypráních nehrozí, že barva zajde a zůstanou na ní fleky. A to je důvod, proč jsou tyto barvy trendy i u dalšího zdravotnického personálu.

zelená sesterská halena

Jaký střih sesterské haleny si zvolit?

Sesterské haleny mají mnoho podob i střihů. Většinou jde o delší a velmi slušivé kousky. Hodí se k sesterským kalhotám, které v posledních letech nahradily méně pohodlné a nepraktické sesterské šaty.

  • S výstřihem do „V“. Oblíbená varianta, která se snadno obléká. U haleny „véčkového“ střihu nemusíte řešit žádné knoflíčky. Po stranách u dolního lemu má dvě prostorné obdélníkové kapsy.
  • Rozpínací s knoflíky (druky). Uprostřed nebo na boku. U bočního provedení se setkáte i s názvem sesterská tunika. Bývají často projmutého střihu, takže v nich hezky vynikají dámské křivky. V různých barevných provedeních, většinou v kombinaci bílé a další barvy. S límečkem i bez límečku. Liší se také výstřihy kolem krku od „véčkových“, hranatých přes stojáčkové až ke kulatým.
  • Rozpínací se zipem. Po celé délce nebo jen z části. Sesterské haleny se zipem jsou moderní a příjemné díky strečovému materiáu. Hodí se zejména do ordinace, kde chcete vypadat reprezentativně. Například na dentální kliniku.
  • Bez záhybů a kapes. Osvědčí se na operačních sálech nebo na pracovištích, kde je podstatná výrazná sterilita. Díky absenci kapes či záhybů se na sesterské haleně bakterie nedrží.

Haleny pro zdravotníky mají krátké rukávy o různých délkách.

 

Náš tip: Nezapomeňte i na kvalitní a bezpečnou obuv pro zdravotníky.

 

Funkčnost a praktičnost

Praktická a funkční zároveň. Na to je potřeba u výběru sesterské uniformy myslet. Kolik kapes musí mít? Budou stačit dvě nebo se hodí i ta náprsní? Po kapsách se ukrývají poklady v podobě klíčů, čipových karet, propisek, poznámkových bloků, náplastí. Pro pohodlí je nejlepší mít alespoň dvě kapsy. Pokud to ovšem z hygienických důvodů lze.

 

Zároveň myslete na pohodlí. Jaký střih vám bude vyhovovat nejvíce? Nebudete se v útlé haleně příliš potit? Zároveň by se vám v ní mělo pohodlně pohybovat i při ohýbání nad nemocničním lůžkem. S delším střihem se mohou zúročit i další vychytávky, jako jsou boční rozparky nebo knoflíky k jejich rozepnutí.

Odeslat článek známému   Vytisknout