Zdravotnické haleny s potiskem jako alternativa k nudné bílé. Jsou plné superlativ, ale ne na každém pracovišti

Zdravotnické haleny s potiskem jako alternativa k nudné bílé. Jsou plné superlativ, ale ne na každém pracovišti

Bílá je symbolem tradice i sterility, která se se zdravotnickým prostředím spojuje již desetiletí. Jak ale tuto monotónnost a nudu posunout kupředu a přiblížit se trendům posledních let? Zdravotnické haleny s potiskem jsou z psychologického hlediska na některých pracovištích přínosné. Dokonce pomáhají urychlit rekonvalescenci pacientů a prohloubit jejich důvěru ve zdravotnický personál. Kde se však naopak nehodí?

 

Potisky jsou víc než designovou vychytávkou

Pacientům, kteří často prožívají nepříjemné a stresující situace, můžete alespoň z části ulevit okolním prostředím, které má vliv na jejich pocity a pohodu. Tradiční monotónní bílé nebo jednobarevné zdravotnické haleny působí sterilně a chladně. To v mnoha pacientech vyvolává pocit izolace a úzkosti. Zdravotnické haleny s potiskem mají hravé a pozitivní motivy, kterými pomáhají vytvářet příjemnější a uklidňující prostředí. Následkem je možné snížení stresu a zklidnění pacientů. A k čemu je to dobré? Je možné, že to zapůsobí na jejich psychický stav, a tím přispěje k rychlejšímu uzdravení.

Zdravotnické haleny s potiskem jsou prostředkem sebevyjádření

Zdravotnické haleny jsou více než jen ochranou před nečistotami – staly se kreativním vyjádřením, které odráží psychologické aspekty ve zdravotnictví. Potisky a vzory na halenách zdravotních sester nebo bratrů mají na pacienty, jejich rodiny a ostatní personál překvapivý vliv. Barevné a pozitivní vzory mohou u pacientů snižovat úzkost a stres, pomáhat vytvořit pozitivní atmosféru a přispívat k celkovému pohodlí během léčebného procesu.

 


 

Zdravotnické haleny s potiskem propůjčují nudnému oblečení nejen krásný design, ale reflektují lidskou péči a respekt. Proto je dobré podotknout, že rozhodnutí o celkovém sebevyjádření není úplně svobodné. Jako zdravotník se často musíte řídit předpisy ohledně dress code určitého zařízení a oddělení. Zároveň nesmíte zapomínat na etické regulace. K pacientům a jejich kulturám si zajisté chcete zachovat respekt. Vybrané vzory by proto měly být inspirativní a pozitivní, nikoliv nevhodné nebo urážlivé.

Při výběru oblečení pro zdravotníky si pohrajte s psychologií barev

Stejně tak, jako mají vliv na lidskou psychiku ve zdravotnickém prostředí vzorky, to platí i v případě barev. S psychologií barev se spojuje celá řada teorií a výzkumů, které ukazují, že jednotlivé barvy mohou vyvolávat různé emocionální a fyzické reakce. Pojďme se tedy podívat na konkrétní barvy a jejich vliv na pacienty.

  • Modrá. Spojuje se s klidem, harmonií a důvěrou. Modré zdravotnické haleny působí uklidňujícím dojmem. Modrá dokonce může snižovat krevní tlak a tepovou frekvenci.
  • Zelená. Symbolizuje přírodu, obnovu a harmonii. V lékařském prostředí může zlepšit náladu pacientů a podpořit jejich psychickou pohodu. Pomáhá také snižovat úzkost a stres, což je zvláště důležité pro chronické pacienty.
  • Růžová. Pojí se s něhou, soucitem a pozitivními emocemi. Ve zdravotnictví může pomoci pacientům cítit se v bezpečí a chráněni. Růžová také podporuje emocionální uzdravení a může snižovat pocit osamělosti u dlouhodobě hospitalizovaných pacientů.
  • Žlutá. Symbolizuje radost, energii a optimismus. Ve zdravotnickém prostředí může žlutá barva přinést pozitivní náladu a povzbuzení. Pozor je ale nutné dát na výrazné odstíny žluté, které spíše působí rušivě.
  • Bílá. Je symbolem čistoty a nevinnosti. Ve zdravotnickém prostředí se používá bílá často společně s jinými barvami, aby dodala dojem sterility a profesionality. Nicméně samotná bílá může působit chladně a neosobně.

Vzorky a motivy povzbudí i samotné pečující 

Koukat se na pozitivní vzory na halenách svých kolegyň a kolegů může příznivě ovlivnit náladu na pracovišti, povzbudit a dodat energii. Halena pro zdravotní sestry a bratry je zároveň identifikátorem. V rámci oddělení ve stejné nemocnici se často liší. S potištěnými zdravotnickými halenami stejně tak vytvoříte příjemnější a přátelštější atmosféru, která posiluje důvěru pacientů. Například na dětském oddělení pomáhají hravé a radostné motivy eliminovat stres u dětí a podpořit jejich spolupráci během léčby.

 

Kde se zdravotnické haleny s potiskem nehodí?

Zdravotnické haleny s potiskem se běžně používají v mnoha zdravotnických zařízeních, ale existují situace a místa, kde jejich použití nemusí být vhodné. Příkladem jsou operační sály, kde se klade důraz na hygienu a sterilitu. Podobně, jako na operačním sále, to platí i na infekčním nebo chirurgickém oddělení, kde hraje důležitou roli čistota a sterilita. Díky vzorům nemusí být tolik vidět případné znečištění oblečení, které by se tak mohlo stát rizikovým přenašečem. Za zvážení vhodného oblečení pro zdravotní sestry stojí i psychiatrická zařízení. Potisk na halenách může u některých pacientů vyvolat nevhodné reakce nebo dokonce jejich psychický stav zhoršit. 

 

 

Výběr zdravotnických halen a košil vždy zvažujte s ohledem na konkrétní prostředí a potřeby pacientů. V některých situacích je lepší zvolit jednoduchý a sterilní design bez potisku, zatímco v jiných situacích může potisk na halenách pomoci vytvořit příjemnější a uklidňující prostředí, ve kterém se pacienti těší rychlejší rekonvalescenci.


 
Odeslat článek známému   Vytisknout